fbpx
  • Ελληνικά
  • English

Φόβος ότι μένεις στην απ’ έξω – FOMO: Fear Of Missing Out

fomo-icon1

Αν ανησυχείς όταν κλείνει το κινητό σου από μπαταρία επειδή δεν μπορείς να συνδεθείς στα κοινωνικά δίκτυα, αν αγωνιάς όταν πέφτει το ρεύμα στο σπίτι σου επειδή ξεμένεις από Internet και σου λείπουν οι αγαπημένες σου εφαρμογές, αν είναι 1 το πρωί και από φόβο μη χάσεις τα γεγονότα είσαι κολλημένος ταυτόχρονα στο κινητό σου, το laptop, την τηλεόραση και το ράδιο, αν φοβάσαι στις διακοπές ότι θα χάσεις τον πολιτισμό λόγω κακού σήματος, τότε σίγουρα έχεις τον φόβο μην μείνεις στην απέξω ή αλλιώς έχεις το σύνδρομο FOMO, Fear Of Missing Out.

FOMO είναι η αίσθηση του να μην μπορείς να ησυχάσεις στη σκέψη ότι ενώ εσύ κοιμάσαι ή κάνεις κάποια άλλη δραστηριότητα χάνεις κάτι σημαντικό που γίνεται, λέγεται ή απλά εμφανίζεται στα Μ.Μ.Ε., στα κοινωνικά δίκτυα και στο διαδίκτυο γενικότερα.

Για την ακρίβεια πρόκειται για ένα σύνδρομο που αφορά στο φόβο ότι όλοι οι άλλοι περνούν καλύτερα από εσένα, διασκεδάζουν αυτή τη στιγμή που εσύ κάνεις κάτι άλλο και βιώνουν ποιοτικότερες εμπειρίες. Είναι ένα σύγχρονο σύνδρομο της εποχής μας – μιας εποχής που έχει εμμονή με την επικοινωνία. Δυστυχώς δεν επηρεάζει μόνο την κοινωνική σου ζωή αλλά εισβάλλει και στην επαγγελματική σου ζωή.

Το ίδιο το ακρωνύμιο FOMO επινοήθηκε πριν από 2 περίπου χρόνια, για να περιγράψει την ψυχολογική διαταραχή που επιφέρει η αυξανόμενη παρουσία της τεχνολογίας. Η αιτία αποδόθηκε πρωτίστως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Είναι εύκολο να νιώσεις ότι μένεις στην απ’ έξω όταν τα πάρτι, οι σύντροφοι και οι εγκυμοσύνες των φίλων και γνωστών παρελαύνουν μπροστά στην οθόνη σου. Είναι πολύ εύκολο να αναλωθείς από την ανάγκη να ελέγχεις συνεχώς τι κάνουν οι άλλοι. Είναι εξίσου εύκολο να απαντήσεις «Ίσως παραβρεθώ» σε μία εκδήλωση (event) στο Facebook για να μην αποκλειστείς από το κοινωνικό σύνολο ή για να κρατήσεις ανοιχτό το ενδεχόμενο να πας κάπου αλλού αν κάτι καλύτερο προκύψει.

Σου ακούγεται κάτι από όλα αυτά οικείο; Είσαι κι εσύ ένας από αυτούς που φοβούνται μήπως χάσουν την ευκαιρία για οποιασδήποτε μορφής κοινωνική αλληλεπίδραση; Είναι η κοινωνική δικτύωση για εσένα ένα must; (πρέπει;) Νιώθεις δυσαρέσκεια όταν αδυνατείς να συνδεθείς στο διαδίκτυο; Με λίγα λόγια φοβάσαι ότι μπορεί να χάσεις τη ροή των πραγμάτων στο διαδίκτυο, κάτι στο Facebook ή/και σε κάποιο άλλο από τα υπόλοιπα κοινωνικά δίκτυα;

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Στην εποχή της επικοινωνίας και της κοινωνικής δικτύωσης έχουμε χάσει την επικοινωνία και η προσωπική κοινωνική συναναστροφή απαξιώνεται γιατί αδυνατούμε να είμαστε στο εδώ και το τώρα. Θυμήσου τις φορές που ενώ είσαι σε καφέ, σε γεύμα, σε βόλτα, σε επαγγελματική συνάντηση το μυαλό σου είναι στις αναρτήσεις και τα σχόλια, τα μηνύματα και τις φωτογραφίες και τις λοιπές δραστηριότητες των φίλων σου που σου έρχονται ως ειδοποιήσεις και εσύ χάνεις. Θυμήσου πόσες φορές ένιωσες το FOMO και ενέδωσες, γιατί ανυπομονούσες να δεις κάτι ξένο, διαφορετικό, πρωτότυπο, αστείο, ίσως και σημαντικό για να ανταποκριθείς, να απαντήσεις, να σχολιάσεις, να επικρίνεις, να πληροφορηθείς ή και απλά να γελάσεις.

Με αυτόν τον μαζικό φόβο συντηρούνται αλλά και διατηρούνται τα κοινωνικά δίκτυα και κυρίως το facebook, το μέσο που επιτρέπει τη μέγιστη αλληλεπίδραση και που για αυτό το λόγο έχει φανατικούς οπαδούς και επιφέρει το μέγιστο του FOMO. Θα βρεθεί άραγε κάτι να το υπερκεράσει;

    Comments are closed

    logo
    SNS Agency -  Γλυφάδα